Pán Kollár, vládna kríza musí byť váš problém

24. júla 2022, Jitka Johana Hasíková, Nezaradené

Spor medzi Matovičom a Sulíkom označil Boris Kollár za ich problém, ktorý si musia vyriešiť sami. Výborne. Takže vládnu krízu zúžime do priestoru sporu medzi Matovičom a Sulíkom a máme pokoj.

Naozaj pán Kollár? Skutočne si myslíte, že problém súčasnej vládnej krízy sa vás netýka?

Strana , ktorej ste predsedom, je vo vláde. To znamená, že má vládnuť. Každý jeden z nás, ktorý 29.februára 2020 pristúpil k urne a vhodil do nej svoj hlas povedal, že chce aby verejné veci spravovali tí, ktorí vyhrajú. Boli ste medzi nimi. Zostavili ste vládu a zaviazali ste sa starať o naše verejné veci.

Na zabezpečenie financií vám ja a  každý pracujúci odovzdávame významnú časť so svojho zárobku. Dávame ich do štátneho rozpočtu v podobe daní. Z týchto peňazí máte zabezpečiť, že deti budú môcť chodiť do škôlok, bude ich mať kto učiť. Mojej mame sa dostane zdravotná starostlivosť zodpovedajúca storočiu, v ktorom žijeme a do Košíc sa z Bratislavy konečne dostanem po diaľnici. Platím dane lebo verím, že sa z nich uhradí to, čo ľudia tejto krajiny naozaj potrebujú a má to pre nich zmysel. Platím dane, lebo verím, že ľudia, ktorí sa o ne starajú budú pracovať, budú zodpovední a rozumní. Za to sú platení tiež z našich daní, minimálne vo výške šesťtisíc eur mesačne. Verte, že pre ľudí, ktorí pracujú za päť eur na hodinu to je astronomická suma.

V uplynulých dvoch rokov som sa dívala, ako sa príjmy štátneho rozpočtu rozhadzovali na očkovacie lotérie, nákup vakcíny Sputnik, plošné testovanie a rôzne nezmyselné balíčky, ktoré priniesli tejto krajine úplný rozvrat verejných financií. Na druhej strane pomoc ľuďom, počas pandémie, hlboko zaostávala za pomocou, ktorú poskytovali okolité európske krajiny. Vďaka neochote vlády poskytnúť rýchlu a účinnú pomoc niektorým odvetviam sa aj priemerne podnikajúce subjekty ocitli v zóne ohrozenia a rozšírili rady chudobných.

Pán Kollár, vy ako predseda vládnej strany a člen koaličnej rady poviete, že to nie je váš problém?

Je to váš problém! Zasahuje nás všetkých. Je to váš problém, pretože ste prijali povinnosť vládnuť a starať sa o chod tejto krajiny. Je to váš problém, pretože ste ľuďom sľúbili exekučnú amnestiu a vďaka ministrovi financií ste ju nepresadili. V krajine, ktorá má päť a pol milióna ľudí je evidovaných vyše troch miliónov exekúcií. Väčšina ľudí sa nevie vymotať zo začarovaného kruhu chudoby ani po vašich dvoch rokoch vládnutia. Podľa medializovanej správy sme obsadili čestné tretie miesto v zozname najchudobnejších krajín európskej únie a predpovedané vyhliadky naznačujú, že sa posunieme ešte vyššie! Ešte stále chcete tvrdiť, že to nie je váš problém?

V nedávnych mediálnych výstupoch boli uverejnené zábery z návštevy rómskych osád členmi Výboru pre regionálny rozvoj Európskeho parlamentu. Ich šok z toho, čo dokážeme nevidieť a neriešiť, len potvrdil ignoranciu podstaty vládnutia. Opäť nám, v úplnej nahote, niekto raz ukázal, ako sa dokážeme nestarať. Ignorovať hlad, špinu, zaostalosť, absolútne primitívny spôsob prežitia tam, kde by to vôbec nemuselo byť. Ich prejav hanby za to, že v rámci Európskej únie môžu ľudské bytosti žiť v takýchto strašidelných podmienkach, bol našou hanbou za to, že v tejto krajine sa tí, čo sa starať majú, nestarajú.

Každý dnes vidí, že eurofondy sa nečerpajú a s vysokou pravdepodobnosťou nám výrazná časť z poskytnutých zdrojov prepadne. Na sociálnych sieťach sa otvorene poukazuje na neschopnosť ministerky Remišovej riadiť jej zverené ministerstvo. Pokiaľ by to bolo len o vtipoch, ktoré kolujú na jej adresu, bolo by celkom zábavné sledovať, ako si hlava IT nalepí heslo na počítač. V jej prípade ide o niečo oveľa vážnejšie. Ide o nevyužitie možnosti pomôcť tejto krajine úplne zásadným spôsobom. Ide o neschopnosť vytvoriť systém, prostredníctvom ktorého by sa eurofondy dostali tam, kde sa dostať majú. Kvôli jej neschopnosti sa ponúknuté peniaze nevyužijú a budeme ich musieť vrátiť.

Kombinácia vlastnosti a neschopností ministerky Remišovej a ministra Matoviča, posúva Slovensko na čelné miesta v chudobe. Prepáčte pán Kollár, ale toto je skutočný problém!

V situácií, keď niekto príde a povie, takto to ďalej nejde, musíme to riešiť, vy vopcháte hlavu do piesku.

Sulík otvorene vyjadril, že sa ďalej odmieta hanbiť za vládu, ktorej je členom a odmieta  byť spoluautorom tejto skazy. Odmieta pokračovať vo vládnutí, ktorého ste súčasťou minimálne ako predseda koaličnej strany. Chce riešiť problém, ktorý pomenoval a je pre neho zásadný. Je to Igor Matovič. Nie je to spor medzi ním a Igorom Matovičom, je to minister financií.

Vy pán Kollár, presne tak ako ostatní členovia vlády a poslanci ste platení za to, že sa budete starať a budete riešiť problémy tejto krajiny.  Slovensko má problém, tak ho prosím Vás riešte!