Pani prezidentka, prečo nám to robíte?

11. marca 2023, Jitka Johana Hasíková, Nezaradené

Svet nás vníma tak, ako sa mu predstavíme. Pani prezidentka, naozaj chcete, aby nás svet vnímal ako krajinu, kde sa vraždí? Skutočne nemáme čo iné ponúknuť šľachtickej rodine ako príbeh zavraždeného novinára, jeho snúbenice a vraždu v gay klube?

Viete, Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším počtom hradov a zámkov  v Európe. Ako jediný napríklad máme hrad v Kežmarku, ktorý  stojí uprostred mesta a nie je na vyvýšenom kopci. Na území Slovenska sa podľa niektorých zdrojov, nachádza štyristodvadsaťpäť kaštieľov a stoosemdesiat hradov a zámkov.  Počuli ste už o Bojniciach alebo Oravskom hrade? Viete o tom, že mesto Banská Štiavnica je historické slobodné kráľovské banské mesto zapísané v zozname UNESCO? Na jeho území sa nachádza niekoľko historicky vzácnych kostolov a kaplniek.  Napríklad Kostol Nanebovzatia Panny Márie, pôvodne postavený v trinástom storočí ako  románska bazilika je skutočne svetovou raritou.

Holandský kráľ vyštudoval  históriu na Universiteit Leiden. Je to najstaršia vysoká škola v Holandsku, ktorá bola založená v roku 1575. Kráľ Viliam Alexander  má k  dejinám a všetkému čo vonia históriou veľmi blízko. Určite ocenil návštevu kostola Svätého Juraja v Spišskej Sobote, ale automat na PET fľaše? 

To je to, čo by mal holandský kráľovský pár vidieť na Slovensku? A Čumila ste im tiež ukázali? Zmestil sa do bohatého programu trojdňovej návštevy aj ten malý kovový odliatok vytŕčajúci z improvizovaného kanála?

Prekrásne hory, množstvo termálnych prameňov, liečebné domy a kúpele všade inde by predstavovali pýchu krajiny. Zabezpečovali by jej prosperitu, ekonomický rast pretavený v rozrastajúcom sa turizme. Každý, kto má rád svoju krajinu, by mal hosťom ukázať to najkrajšie a najvzácnejšie čo tu máme, pretože tým vysielame posolstvo kto a kým sme. Pokiaľ však zahraničným hosťom budeme ukazovať, že sme krajinou, kde sa najväčšia pozornosť venuje pomníkom zavraždených,  zostaneme v ich pamäti ako  krajinou, kde sa vraždí.

A automat na PET fľaše? Ten  to už asi nevylepší. Mimochodom, v Holandsku nemajú takýto alebo podobný automat? Myslíte, že kráľ Viliam Alexander takýto zázrak  do návštevy Slovenska ešte nevidel?  Neviem, ale počula som, že Holandsko je ukážkovou krajinou v boji proti odpadu. Hoci má menšiu rozlohu ako Slovensko a trojnásobok počtu obyvateľov, patrí medzi najekologickejšie štáty sveta. Predpokladám, že automaty na PET fľaše nie sú takou vzácnosťou, aby sa ukazovali zahraničným delegáciám alebo kráľovským rodinám. Nuž ale,  Vy viete!  Ste Hlava štátu a hlavy by mali byť vždy v poriadku.