Založ si blog

Prečo je sudca Filo vzácny?

Au, to bolí! Prečo hádžete tie kamene?

Skôr, ako začnete čítať tieto riadky, sadnite si do kresla! Zatvorte oči a predstavte si, že v práci riešite problém. Všetci očakávajú, že prijmete alternatívu „A“. Vám však vychádza riešenie „B“. Ste presvedčený, že „B“ je správne. Kolegov to ale poriadne naštve. Napriek tomu, poviete „B“. V tej chvíli sa ľudia okolo vás rozpŕchnu ako ortuť z rozbitého teplomera. Zostanete sám. Večer, keď odchádzate z práce vidíte na výťahu svoju fotku s nápisom „Zradca“. Na vašom aute, v podzemnej garáži je plagát s farebnými písmenami „Skorumpovaný hajzel“!

Ako sa cítite? Ráno opäť do práce? Pripravovať sa, študovať, rozmýšľať ako byť lepší? Postaviť sa za svoj názor? Viete čo? Iba otvorte oči! Pretože vy, vy sedíte v kresle a zajtra si v bezpečí svojej kancelárie dáte kávu s kolegom. Opýtate sa ho len tak mimochodom: „Čo pes?“ a budete si robiť svoje.

Sudca Filo v bezpečí nie je. Dostáva výhražne maily. Na zastávke sa pozerá na svoju fotografiu s nápisom „skorumpovaný mafiánsky sudca“ a čelí verejnému lynču médií preto, že povedal „B“ tam, kde všetci očakávali „A“.

Čo vlastne povedal?

Sudca Okresného súdu Bratislava I rozhodoval o tom, či Dušan Dědeček pôjde do väzby alebo sa bude vyšetrovať na slobode. Nerozhodoval o tom, či je vinný za zabitie piatich ľudí ani o tom, aký trest má dostať. Rozhodoval o tom, či je potrebné urobiť procesné opatrenie a vziať obvinenú osobu do väzby aby neušla, neovplyvňovala svedkov alebo nepokračovala v trestnej činnosti. Jeho názor bol, že takéto opatrenie nie je potrebné a rozhodol, že obvineného do väzby nezoberie. Keďže ide o veľmi vážne rozhodnutie musí byť podrobené určitej kontrole. Tou sú opravné prostriedky. Prokurátor nebol spokojný s rozhodnutím sudcu, podal sťažnosť a trojčlenný senát sťažnostného súdu rozhodol v pomere dvaja proti jednému, že obvineného je potrebné zobrať do väzby. Dvaja členovia senátu mali názor, že tu existuje hrozba, že bude pokračovať v páchaní trestnej činnosti, jeden člen sa stotožnil s názorom okresného sudcu a bol proti väzbe. Keďže dva je ešte stále viac ako jeden, obvinený bol vzatý do väzby. To je celé.

Tak čo robia tie kamene vo vašich rukách?

Sudca Filo je mimoriadne rozhľadený a múdry človek. Určite vedel, že jeho výrok „B“ zdvihne vlnu nespokojnosti a odporu ľudí, ktorí očakávali, že Dědeček sa cez zadržanie, väzbu a výkon trestu domov nikdy nevráti. Určite bolo v danej chvíli pre sudcu Fila oveľa bezpečnejšie povedať: „(…)súd berie obvineného do väzby(…)“. Nikto by neprotestoval, nikto by nevyvesoval jeho fotografie po meste, nehádzal by mu do tváre pokriky dehonestujúce sudcovský stav. Napriek tomu povedal „B“. Mal odvahu to povedať, stáť si za svojou pravdou a čeliť nesúhlasu. To je vzácne. Takýto postoj si zaslúži minimálne rešpekt, nech už je názor davu na vzatie alebo nevzatie Dědečka do väzby akýkoľvek.

Len tak mimochodom. Pokiaľ by ste si mali vybrať sudcu, chceli by ste takého, ktorý bude rozhodovať podľa verejnej mienky? Chceli by ste, aby o vašom zásadnom, životnom probléme, rozhodoval slaboch roztrasený z každého kritického názoru? Pristupovali by ste s dôverou k sudcovi, ktorý sa uspokojí so zdaním pravdy bez toho, aby skúmal jej podstatu, len preto, aby si náhodou neublížil?

Páči sa vám takýto obraz sudcov? Fajn, tak mláťte do nich vždy, keď sa vám nebude zdať rozhodnutie! Spisujte petície, robte protesty, vyvesujte fotografie, pretože všetko má svoje limity.

Keď budete usilovní aj odvaha a sila presvedčenia raz povolia. Potom sa už len modlite, keď náhodou budete stáť pred súdom, aby ste si zabezpečili verejnú mienku na svoju stranu, lebo tá určí čo s vami bude, bez znalosti faktov, zákona a princípov spravodlivosti.

Na Slovensku sedem statočných dokáže zrušiť parlament

01.03.2024

Predstavte si, že Národná rada SR ako najvyšší zákonodarný orgán prijme zákon. Ten sa nebude páčiť pospolitému a okolitému ľudu až do takej miery, že v búrlivých protestoch vyskanduje podanie návrhu na ústavný súd. Požiada ho, aby posúdil jeho súlad s ústavou a hlavne pozastavil jeho účinnosť. To je kľúčové. Pozastavenie účinnosti. [...]

Púštny prach v očiach opozície

24.02.2024

Do boja za ochranu žien vyšla aj poslankyňa Cigániková. Na protest proti skráteniu premlčacej doby za znásilnenie si po celom dni vyzula topánky a s noblesou sebe vlastnou dupkala po parlamente. Táto pachová nálož spolu s krikom ulice priniesla svoje ovocie. Vláda sklonila hlavu. Pripravila novelu novely a v skrátenom legislatívnom konaní, predkladá zmenu dĺžky [...]

Deti posielame do zariadení, v ktorých sa stávajú psychickými troskami!

15.02.2024

„Ak by ktokoľvek psychicky vyrovnaný a silnej povahy strávil v tých priestoroch, čo i len mesiac, tak z nich odíde ako psychická troska“. To sú slová generálneho prokurátora Maroša Žilinku po návšteve reedukačného centra v Trstíne. Psychická troska? Pán generálny prokurátor! Reedukačné centrum je predsa špeciálne výchovné zariadenie, ktoré sa má starať o [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Jitka Johana Hasíková

Som zvedavá a viem sa podeliť o všetko, čo stojí za reč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 70054x
Priemerná čítanosť článkov: 3184x

Kategórie