Založ si blog

Nemecký občan pred slovenským súdom

… a bolo ako zvyčajne nebýva.

Kráčala som po schodoch Justičného paláca. Na okraji schodov stáli asi štyria ľudia. Započula som také milé „Helou“. Trochu ma to prekvapilo. Advokát, ktorého pozdraví pred pojednávaním niekto iný ako klient alebo kolega, ostane vždy tak trochu zneistený. Z tohto, cudzinou zaváňajúceho slova, bolo jasné, že je to on. Svedok, prichádzajúci z Nemecka.

Starší muž, s dlhšími prešedivenými vlasmi po plecia, v oblečení pripomínajúcom výlet do odľahlejšej dediny. Bol tu. Usmiaty, pripravený vypovedať pravdu, nič iné než pravdu a nič nezamlčať.

Teraz stál pred sudcom. Nič neobvyklé, bežná justičná prax, až na pár momentov. Svedok na viacero otázok odpovedal dosť netradične.

Viete si predstaviť ako odfrkáva kôň? Tak presne týmto gestom reagoval postarší pán na niekoľko  položených otázok. Jeho zdvihnuté plecia, vyvalené oči, trasúca sa hlava s  vibrujúcimi perami, ktoré vydávali zvuk frrrrrrrr dali tlmočníčke zabrať. Bolo zrejmé, že nevie čo má  povedať, ale preložiť toto gesto z nemčiny do slovenčiny nebolo úplne jednoduché.

V justičáku sú prijaté úsporné energetické opatrenia, vďaka ktorým  je na chodbe zhasnuté svetlo a v miestnosti nie je prekúrené. Napriek tomu, nášmu svedkovi bolo po chvíli  teplo. Dokonca tak, že si dal dole pletenú vestičku. Na jeho kockovanej košeli sa objavili klasické „hozentragle“, ktoré si začal palcami naťahovať a púšťať na hruď. Prásk, prásk, prásk. Nezvyčajný zvuk v súdnych priestoroch sa rozšíril tichom, do ktorého zasiahla až ďalšia otázka. Nič. Žiadna odpoveď, len leštenie kovového odznaku nad pásom menčestrákov. Táto činnosť  síce nevydávala zvuk, ale dosť odpútavala pozornosť svedka. Nevadí. Chvíľu sme si počkali na jeho mentálny  návrat a pokračovali sme,  s už vylešteným odznakom, v kladení otázok, prekladoch a odpovediach.  Bolo to náročné. Predsa len svedok mal okolo sedemdesiat rokov, stál prvýkrát pred slovenským súdom, mal za sebou náročnú cestu a výsluch trval viac ako dve hodiny.  

Po neskrývanej radosti z otvorenia okna ukázal prokurátorovi gesto naznačujúce, že je smädný. Prokurátor, poznajúc pomery v justičáku, kde bufet nefunguje, automat je pokazený a na toaletách okrem bieleho justičného netečie nič iné, skleneným pohľadom prehliadol naznačený pohár, ktorý sa dvíhala k  vysmädnutým ústam. Svedok situáciu vyriešil po svojom. Z ľavého vrecka nohavíc vytiahol strieborno-zelený šúľok. Starostlivosti ho rozbalil a do  úst si vložil bielu hmotu. S takou chuťou sa pustil do žuvania, že jeho mľaskot prehlušil tlkot klávesnice. Nasledujúce slová vychádzajúce z týchto rozbehnutých úst boli zmeskou  mľaskotu, huhňania a pozostatkov nemčiny. Tlmočníčka sa začala nakláňať nad ústa svedka, aby mohla aspoň odčítať to, čo sa nedalo počuť a aj jej začalo byť teplo. V tej chvíli sa všetky oči v pojednávacej miestnosti upínali  na jediný bod. Hoci svedok natrafil na  jedného z najtolerantnejších a najpokojnejších sudcov, predsa  len sa mu dostalo upozornenia, že v pojednávacej miestnosti sa žuvačka nežuje. Viete si predstaviť Nemca, ktorý pred súdom cudzieho štátu, poruší pravidlo? Neviete! Po pretlmočení týchto slov sa pán tak preľakol, že namiesto toho, aby si žuvačku vytiahol, ju rovno prehltol. A vtedy sme sa preľakli aj my. Jeho vypúlené oči a ruka na hrudi nedávali úplne poznať, či  mu zabehlo alebo  išlo len o prirodzené presunutie žuvačky z úst do pažeráka. V tejto chvíli sme všetci sledovali svedka a čakali, či bude ešte vypovedať alebo zavoláme záchranku.

Nezabehlo, po pár sekundách sa oči vrátili do obvyklejšej pozície, ruka sa spustila k telu a sudca vyhlásil prestávku. Po pauze svedok ukončil svoje prvé vystúpenie pred slovenským súdom. V zdraví. Odišiel na letisko, aby sa vrátil tam, kde to pozná, kde  nepotrebuje otvárať okno v miestnosti s devätnástimi stupňami a napiť sa môže, keď jednoducho potrebuje.

Tak dovidenia a veľa šťastia Heinz.

Na Slovensku sedem statočných dokáže zrušiť parlament

01.03.2024

Predstavte si, že Národná rada SR ako najvyšší zákonodarný orgán prijme zákon. Ten sa nebude páčiť pospolitému a okolitému ľudu až do takej miery, že v búrlivých protestoch vyskanduje podanie návrhu na ústavný súd. Požiada ho, aby posúdil jeho súlad s ústavou a hlavne pozastavil jeho účinnosť. To je kľúčové. Pozastavenie účinnosti. [...]

Púštny prach v očiach opozície

24.02.2024

Do boja za ochranu žien vyšla aj poslankyňa Cigániková. Na protest proti skráteniu premlčacej doby za znásilnenie si po celom dni vyzula topánky a s noblesou sebe vlastnou dupkala po parlamente. Táto pachová nálož spolu s krikom ulice priniesla svoje ovocie. Vláda sklonila hlavu. Pripravila novelu novely a v skrátenom legislatívnom konaní, predkladá zmenu dĺžky [...]

Deti posielame do zariadení, v ktorých sa stávajú psychickými troskami!

15.02.2024

„Ak by ktokoľvek psychicky vyrovnaný a silnej povahy strávil v tých priestoroch, čo i len mesiac, tak z nich odíde ako psychická troska“. To sú slová generálneho prokurátora Maroša Žilinku po návšteve reedukačného centra v Trstíne. Psychická troska? Pán generálny prokurátor! Reedukačné centrum je predsa špeciálne výchovné zariadenie, ktoré sa má starať o [...]

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Constanta, NATO, protivzdušná obrana, Rumunsko, vojaci, Mihail Kogalniceanu

Nové letecké dráhy aj škôlky. Sto kilometrov od Ukrajiny rastie najväčšia základňa NATO

18.04.2024 10:35

Rumunsko v posledných rokoch masívne investovalo do obrany.

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Jitka Johana Hasíková

Som zvedavá a viem sa podeliť o všetko, čo stojí za reč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 69743x
Priemerná čítanosť článkov: 3170x

Kategórie