Založ si blog

Kapor si vlastný rybník nevypustí

Od vzniku samostatného Slovenska sa strieda vo vláde jeden väčší odroň ako druhý. Namiesto toho, aby sme sa životnou úrovňou približovali k „Starej Európe“ predbieha nás ešte aj Kazachstan. Drieme od rána do večera, nepoznáme nič iné len robotu a matematiku. Tisícka výplata, z toho úver, elektrina, trvalé príkazy a zvyšných päť eur na deň. Super, že? A to od revolúcie prešlo tridsaťtri rokov!

Nie, ja už nechcem, aby o mojom živote rozhodovali „intelektuáli“ typu Pročko alebo Kozelová. Znechutenie zo všetkých tých vlád a veľkohubých politikov, ktorí pred voľbami sľubujú o dva roky Nemecké platy a Švajčiarsko o tri, už neviem ani počúvať. Neverím im a nie som ochotná im venovať svoj čas. Lenže to je práve problém. Keď to vzdám, bude to stále o tom istom. Jeden väčší podvodník ako druhý, ohlupovanie na spôsob „ Počiatkova vila patrí štátu“ alebo “Zavedieme hmotnú zodpovednosť politikov“, mi zase len zabezpečia to, že o verejných financiách bude rozhodovať daňový podvodník, ktorý ministerke spravodlivosti povie: “Mária, ty si ten podvod spáchala“. A?

Nič. Nič sa neudeje, lebo sa nemá ako udiať. Kapor si vlastný rybník nevypustí a my „občania-voliči“ musíme čakať do ďalších volieb, aby sme naleteli zase novému Mečiarovi, Dzurindovi, Ficovi a inému dobrákovi, ktorý bude riadiť ministerstvo IT tak, ako súčasná pani ministerka. Len tak mimochodom. Skúste podpísať podanie na ústavný súd! Ak máte starú verziu aplikácie pre elektronický podpis fajn. Lenže podania na ostatné súdy majú zavedený nový e-sign. Mať obe verzie …?. Takže, čo? Šup, šup na poštu! Lenže tým porušujete povinnosť komunikovať so súdmi elektronicky. Nech robíte čo robíte, cez riadenie pani Remišovej neprejdete.

Viem, že toto všetko nechcem. Čo ale chcem? Čo mám podporiť, aby to bolo iné?

Počúvam o zmene volebného systému, ktorý by mal zrušiť jeden volebný obvod. Táto zmena bola prijatá za Mečiara. Jej cieľom bolo zabezpečiť, aby sa do politiky dostali len ľudia, ktorých si vyberie líder strany a ktorí mu za to budú bez podmienok a navždy vďační. To sa podarilo. Tejto oddanosti poslancov svojej strane a svojmu lídrovi sme svedkami pri každom hlasovaní, kedy vybratá „Paľculienka“ ukáže pokyn ako hlasovať a tlačidla, v okamihu niekoľkých sekúnd, zareagujú jednohlasne.

V zmene volebného systému vidím zmysel. Pokiaľ by prišla strana, ktorá to bude mať vo svojom volebnom programe, určite jej budem venovať pozornosť. Veľmi by ma potešilo, keby sa z tejto témy stala národná debata a bolo možné sa pýtať, debatovať a rozhodnúť sa pre zmenu. Možno by zmena volebného systému vyplavila mesiášov, ktorí budú múdri, odvážni, oddaní národu. Jednoducho štátnikov, ktorých sme doposiaľ na Slovensku nemali možnosť poznať. Zase snívam? Nie, hľadám riešenia tak, ako vy, aj vy, hoci každý z nás iným spôsobom.

Rovnako by som privítala, keby sme začali viac diskutovať o našom práve zúčastniť sa referenda, ale hlavne o zmene podmienok pre jeho vyhlásenie. Dnes referendum nechce žiaden politik. Prečo by ho mal chcieť? Referendum, ktorého výsledok má byť bez ďalšieho hlasovania alebo schvaľovania prijatý, mu môže výrazne zasiahnuť do rozhodovania. A to uznajte, že naši politici vedia najlepšie, čo je pre nich dobré. Tak načo referendum. Načo si púšťať nejaký ľud do rozhodovania! Práve preto sa takmer všetky referendá, s výnimkou nášho vstupu do EÚ, tak dehonestovali. Po jeho vyhlásení sa politici takmer vždy snažili a snažia znehodnotiť referendum jeho bezvýznamnosťou. Robia to aj dnes, s výnimkou Fica, ktorý má však svoj cieľ, prekračujúci obvyklé dianie v politike, ale to je iná téma. Ak naletíme týmto drístam o neúspešnosti, bezvýznamnosti, finančnej náročnosti, sami sa oberieme o jeden z najvýznamnejších spôsobov, ako môžeme zmeniť to, čo sa inak zmeniť nedá.

Pri ďalšom neúspešnom referende pošleme jasný odkaz: „Nemáme záujem riadiť tento štát, nechceme ovplyvňovať, ako bude znieť naša ústava, nechceme sa podieľať na spravovaní vecí verejných! Robte si čo chcete, zvolili sme vás, tak si tam štyri roky vládnite, kradnite, podvádzajte a dajte nám pokoj. My to v tme, v zime, o hlade a v strachu už nejako prežijeme, so zasnívanými očami smerujúcimi k Švajčiarsku.“

Len tak na okraj. Švajčiari organizujú referendá aj na úrovni obcí, niekoľkokrát do roka. Zúčastňujú sa ich s vysokou účasťou a nikto nepochybuje o ich význame.

Na Slovensku sedem statočných dokáže zrušiť parlament

01.03.2024

Predstavte si, že Národná rada SR ako najvyšší zákonodarný orgán prijme zákon. Ten sa nebude páčiť pospolitému a okolitému ľudu až do takej miery, že v búrlivých protestoch vyskanduje podanie návrhu na ústavný súd. Požiada ho, aby posúdil jeho súlad s ústavou a hlavne pozastavil jeho účinnosť. To je kľúčové. Pozastavenie účinnosti. [...]

Púštny prach v očiach opozície

24.02.2024

Do boja za ochranu žien vyšla aj poslankyňa Cigániková. Na protest proti skráteniu premlčacej doby za znásilnenie si po celom dni vyzula topánky a s noblesou sebe vlastnou dupkala po parlamente. Táto pachová nálož spolu s krikom ulice priniesla svoje ovocie. Vláda sklonila hlavu. Pripravila novelu novely a v skrátenom legislatívnom konaní, predkladá zmenu dĺžky [...]

Deti posielame do zariadení, v ktorých sa stávajú psychickými troskami!

15.02.2024

„Ak by ktokoľvek psychicky vyrovnaný a silnej povahy strávil v tých priestoroch, čo i len mesiac, tak z nich odíde ako psychická troska“. To sú slová generálneho prokurátora Maroša Žilinku po návšteve reedukačného centra v Trstíne. Psychická troska? Pán generálny prokurátor! Reedukačné centrum je predsa špeciálne výchovné zariadenie, ktoré sa má starať o [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Jitka Johana Hasíková

Som zvedavá a viem sa podeliť o všetko, čo stojí za reč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 69859x
Priemerná čítanosť článkov: 3175x

Kategórie