Založ si blog

Zavedenie minimálnej dane z príjmu, čo s tým?

Verejné financie a ich katastrofálny stav nás už dlhší čas udržiavali v napätí. Všetci sme vedeli, že tento stav je neudržateľný. Očakávali sme riešenia, ale tajne sme dúfali, že to predýchame. Prvé opatrenia boli prijaté na zasadnutí vlády a poviem vám, nič radostné.

Jedným zo série konsolidačných opatrení je napríklad zavedenie minimálnej dane z príjmov právnických osôb. Od prvého januára 2024 sa zavádza minimálna výška dane z príjmov právnických osôb. Túto daň musí daňovník odviesť bez ohľadu na výšku daňového základu. To znamená, že aj v prípade straty. Výška minimálnej dane je závislá od ročného obratu. Pri strate alebo obrate nepresahujúcom 50 000 € je minimálna daň z príjmu právnickej osoby 340 €. Povedané inými slovami, ak ste spoločníkom napríklad v jednoosobovej spoločnosti s ručením obmedzeným a nevykonávate vôbec žiadnu činnosť, musíte zaplatiť minimálnu daň vo výške 340 €. To isté platí, ak v spoločnosti za uplynulý rok vykážete stratu.

Pre mnohých spoločníkov mŕtvych alebo stratových spoločností sa v súvislosti so zavedením minimálnej výšky dane vynorí otázka, čo ďalej? Ešte intenzívnejšie budete o probléme premýšľať, ak ste vlastníkom niekoľkých takýchto spoločností.

Tak ako ďalej? Zaplatiť 340 € za každú spoločnosť alebo sa jej radšej zbaviť? Rozhodnutie bude vychádzať z vašej finančnej kondície.

Riešení je niekoľko. Pomerne jednoduchým spôsobom, ako sa zbaviť svojej účasti v spoločnosti, je prevod obchodného podielu na inú osobu. Zdravé podnikanie nového spoločníka by nemalo spôsobiť problém pri zaplatení minimálnej dane. Spoločnosť ako taká síce nezanikne, ale Vám zanikne povinnosť zaplatiť minimálnu daň. Nevýhodou uvedeného riešenia je, že musíte nájsť osobu, ktorá bude ochotná firmu kúpiť a niesť prípadné riziká z jej predchádzajúcej činnosti.

Likvidácia spoločnosti je síce veľmi elegantné a pre spoločníka bezpečné riešenie, celý proces je však pomerne zložitý. Vyžaduje si odborné vedomosti, určitú právnu zručnosť a aj finančné prostriedky. K likvidácii spoločnosti je možné pristúpiť len v prípade, že nie je predĺžená. Inak zo zákona nastupuje povinnosť prihlásiť spoločnosť do konkurzu.

Možno jednoduchším a rýchlejším riešením je zlúčenie spoločnosti. V našom podnikateľskom prostredí je táto forma zrušenia spoločnosti veľmi známa a často využívaná. Ide o pomerne rýchle riešenie, pri ktorom zostávajúca firma preberá na seba majetok, práva a všetky záväzky zanikajúcej spoločnosti. Zlúčením spoločností sa teda dlhy nestratia, ale prejdú v celom svojom objeme na zostávajúcu spoločnosť. Zlúčenie spoločnosti sa javí ako ideálny spôsob riešenia pre spoločníka, ktorý má účasť vo viacerých nepodnikajúcich a zároveň nepredĺžených spoločnostiach, pretože daň z príjmu z právnických osôb sa bude platiť len za zostávajúcu spoločnosť.

Náš Obchodný zákonník pozná aj zrušenie spoločnosti z úradnej povinnosti, teda ex offo. O zrušení spoločnosti v danom prípade rozhodne súd a následne vymaže spoločnosť z obchodného registra. Výmazom spoločnosti z obchodného registra dochádza k zániku spoločnosti. Dôvody, pre ktoré súd zruší spoločnosť, sú presne vymedzené v § 68 odsek 6 Obchodného zákonníka. Medzi takéto dôvody patrí napríklad to, že v príslušnom kalendárnom roku sa nekonalo valné zhromaždenie, v spoločnosti po dobu viac ako 3 mesiace neboli ustanovené orgány spoločnosti, spoločnosť stratila oprávnenie na podnikanie, zaniknú predpoklady ustanovené zákonom na vznik spoločnosti, spoločnosť poruší povinnosť vytvoriť alebo doplniť rezervný fond a ďalšie dôvody uvedené v citovanom § 68 ObZ. Zjednodušene povedané, ak teda súd zistí niektorú z týchto skutočností, musí z úradnej povinnosti začať konať, spoločnosť zrušiť a následne vymazať.

Tak poďme na to, nech ten svet zázrakov s konsolidovanými verejnými financiami aj v zdraví prežijeme!

Na Slovensku sedem statočných dokáže zrušiť parlament

01.03.2024

Predstavte si, že Národná rada SR ako najvyšší zákonodarný orgán prijme zákon. Ten sa nebude páčiť pospolitému a okolitému ľudu až do takej miery, že v búrlivých protestoch vyskanduje podanie návrhu na ústavný súd. Požiada ho, aby posúdil jeho súlad s ústavou a hlavne pozastavil jeho účinnosť. To je kľúčové. Pozastavenie účinnosti. [...]

Púštny prach v očiach opozície

24.02.2024

Do boja za ochranu žien vyšla aj poslankyňa Cigániková. Na protest proti skráteniu premlčacej doby za znásilnenie si po celom dni vyzula topánky a s noblesou sebe vlastnou dupkala po parlamente. Táto pachová nálož spolu s krikom ulice priniesla svoje ovocie. Vláda sklonila hlavu. Pripravila novelu novely a v skrátenom legislatívnom konaní, predkladá zmenu dĺžky [...]

Deti posielame do zariadení, v ktorých sa stávajú psychickými troskami!

15.02.2024

„Ak by ktokoľvek psychicky vyrovnaný a silnej povahy strávil v tých priestoroch, čo i len mesiac, tak z nich odíde ako psychická troska“. To sú slová generálneho prokurátora Maroša Žilinku po návšteve reedukačného centra v Trstíne. Psychická troska? Pán generálny prokurátor! Reedukačné centrum je predsa špeciálne výchovné zariadenie, ktoré sa má starať o [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Jitka Johana Hasíková

Som zvedavá a viem sa podeliť o všetko, čo stojí za reč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 70390x
Priemerná čítanosť článkov: 3200x

Kategórie