Založ si blog

Pani prezidentka, citlivo a s porozumením, prosím!

Pred nástupom vlády Matoviča mnohí ani netušili, že existuje skrátené legislatívne konanie. Keď sa do slovenskej Zbierky zákonov začali tlačiť zákony ako snehové vločky v chumelici, začalo sa o tomto procese hovoriť. Najskôr opatrnejšie a neskôr celkom protestne. Hoci v roku 2020 bola takmer polovica zo všetkých zákonov prijatá v skrátenom legislatívnom procese, reťaz rýchlej legislatívnej smršte sa nepretrhla ani v nasledujúcich rokoch vlády Igora Matoviča a neskôr Eduarda Hegera. Drvivá väčšina z nich bola podpísaná prezidentkou a ich legislatívny proces bol dokončený bez kontroly ústavného súdu.

V týchto dňoch sa verejný priestor zapĺňa debatou o novele Trestného zákona, ktorá zatiaľ bola prijatá len na úrovni vlády. Na jej platnosť a účinnosť musí byť schválená v parlamente, podpísaná prezidentkou a uverejnená v Zbierke zákonov. Hoci sa ešte nedostala ani k dverám parlamentu, už je zrejmé, že bude vrátená späť. Dôvod? Skrátený legislatívny proces a chýbajúca verejná diskusia. Pani prezidentka vo svojom vyhlásení dala na známosť, že chce vrátiť novelu do Národnej rady a v prípade prelomenia jej práva veta, ohlásila aj podanie na Ústavný súd.

Kedysi pani prezidentka sľúbila, že bude citlivo vnímať a počúvať s porozumením. Tak neviem!

Súčasný drakonický trestný zákon likviduje budúcnosť tých, čo nezvládli žiť podľa pravidiel a neprináša nápravu poškodeným. Vieme to už roky a keď sa to môže zmeniť, povieme „nie“?

Novela trestného zákona nemení len trestné sadzby majetkových a hospodárskych trestných činov (krádeže, sprenevery, podvody, daňové trestné činy a podobne), ale zásadným spôsobom mení filozofiu trestnej politiky. Táto zmena bola skutočne dlho žiadaná, a Slovensko si ju jednoducho zaslúži. Nie len preto, že nás približuje k starým európskym demokraciám, kde krvavé tresty boli už dávno vymenené za nástroje nápravy, ale najmä pre jej profesionálnu prepracovanosť.

Schválená novela nadviazala na pripravovanú novelu, na ktorej pracoval bývalý minister Karas spolu s takmer stovkou odborníkov z prostredia justície, prokuratúry, advokácie a akademickej obce. Prešla rozsiahlou odbornou diskusiou a takmer celým legislatívnym procesom, pretože bola schválená Národnou radou v druhom čítaní. Tak v čom je problém? V niečom „špeciálnom“?

Spoločnosť, ktorá vníma ako primeraný trest basu na desať a viac rokov za bežnú majetkovú trestnú činnosť, nutne musela rezignovať na základné posolstvo trestania, a tým je náprava. Odsúdený po piatich rokoch vo výkone trestu stráca svoje sociálne, pracovné, ekonomické zázemie. Prestáva byť rodičom, pretože blízkosť vzťahu, sa v našich podmienkach vníma len cez možnosť písať listy, telefonovať a raz za čas sa hodinu rozprávať. Takýto človek častokrát prestáva mať motiváciu a najmä schopnosť začleniť sa do riadneho života. Nech sa to zdá akokoľvek paradoxné, pre dlhodobo odsúdeného je jednoduchšie vrátiť sa do basy ako začať znovu a ešte raz bez železných pút na rukách.

Naša tolerancia k dĺžke trestu je skutočne neuveriteľná. Tresty pod desať rokov väzenia za majetkovú trestnú činnosť alebo konzumáciu drog ani nevnímame ako trest. Samozrejme, pokiaľ sa to netýka nás alebo našich blízkych. A že tých blízkych môže byť čertovsky veľa, ukazujú štatistiky. Podľa zverejnených čísel máme takmer najviac väznených ľudí v Európskej únií, tresty sú oveľa dlhšie ako v iných okolitých krajinách, pričom samotný výkon trestu je krutejší a menej humánny ako napríklad v Nemecku alebo Rakúsku.

Napriek tomu pani prezidentka, citlivo a s porozumením, predloženej zmene hovorí nie!

Na Slovensku sedem statočných dokáže zrušiť parlament

01.03.2024

Predstavte si, že Národná rada SR ako najvyšší zákonodarný orgán prijme zákon. Ten sa nebude páčiť pospolitému a okolitému ľudu až do takej miery, že v búrlivých protestoch vyskanduje podanie návrhu na ústavný súd. Požiada ho, aby posúdil jeho súlad s ústavou a hlavne pozastavil jeho účinnosť. To je kľúčové. Pozastavenie účinnosti. [...]

Púštny prach v očiach opozície

24.02.2024

Do boja za ochranu žien vyšla aj poslankyňa Cigániková. Na protest proti skráteniu premlčacej doby za znásilnenie si po celom dni vyzula topánky a s noblesou sebe vlastnou dupkala po parlamente. Táto pachová nálož spolu s krikom ulice priniesla svoje ovocie. Vláda sklonila hlavu. Pripravila novelu novely a v skrátenom legislatívnom konaní, predkladá zmenu dĺžky [...]

Deti posielame do zariadení, v ktorých sa stávajú psychickými troskami!

15.02.2024

„Ak by ktokoľvek psychicky vyrovnaný a silnej povahy strávil v tých priestoroch, čo i len mesiac, tak z nich odíde ako psychická troska“. To sú slová generálneho prokurátora Maroša Žilinku po návšteve reedukačného centra v Trstíne. Psychická troska? Pán generálny prokurátor! Reedukačné centrum je predsa špeciálne výchovné zariadenie, ktoré sa má starať o [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Jitka Johana Hasíková

Som zvedavá a viem sa podeliť o všetko, čo stojí za reč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 70373x
Priemerná čítanosť článkov: 3199x

Kategórie