Založ si blog

Deti posielame do zariadení, v ktorých sa stávajú psychickými troskami!

„Ak by ktokoľvek psychicky vyrovnaný a silnej povahy strávil v tých priestoroch, čo i len mesiac, tak z nich odíde ako  psychická troska“. To sú slová generálneho prokurátora Maroša Žilinku po návšteve reedukačného centra v Trstíne.

Psychická troska?

Pán generálny prokurátor! Reedukačné centrum je predsa špeciálne výchovné zariadenie, ktoré sa má starať o reedukáciu, výchovu a vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením, konkrétne s mentálnym postihnutím a poruchami správania. Aspoň takto to uvádza oficiálna stránka menovaného zariadenia.

Predstava, že deti sú umiestnené do zariadenia, v ktorom by psychicky odolný človek po mesiaci zošalel, je desivá. Hovoríme predsa o deťoch. Možno trochu komplikovanejších, ale stále o deťoch, ktoré potrebujú ochranu a pomoc.

Všetci vieme, že  tento problém nevznikol dnes. Spomínam si, že ešte bývala verejná ochrankyňa práv pani Dubovcová upozorňovala vo svojich správach na alarmujúcu situáciu. Formulovala konkrétne odporúčania pre reedukačné centrá aj ministerstvo školstva. Takmer všetky zostali nepovšimnuté a len na papieri. Už vtedy nám bolo jedno, že sú tu deti, ktoré sú v prostredí predurčenom na zošalenie a neurobili sme nič!

Dnes verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský tvrdí, že situácia je ešte horšia.

Hovorí sa, že vyspelosť spoločnosti sa meria tým, ako sa dokáže postarať o svojich najslabších členov. Deti s poruchami správania a mentálnym postihnutím určite netvoria silnú časť spoločnosti. Práve naopak. Sú to slabé, zranené bytosti. Dnes sa z rôznych neohlásených návštev dozvedáme, že nemajú dostatok jedla, žijú v nevykúrených miestnostiach, bez potrebnej hygieny. Nemajú pocit bezpečia a pokoja. O láske už ani nehovorím. Tieto ľudské bytosti celé desaťročia nikoho nezaujímajú s výnimkou momentov pri populistických prezentáciách činnosti centier, výročných správach a zdôvodňovaní rozpočtu. Inak sú pre všetkých mŕtvymi dušami. Ich osudy sú zabudnutým zemiakom v kope studeného popola, ktorý pozvoľna rozvieva vietor cez vybité okná ochranných miestností. Do ničotnej prázdnoty bez budúcnosti.

Svoj príbeh v reedukačnom centre nezačali dobrovoľne. Zvyčajne o ich umiestnení rozhoduje súd. Takže pre mnohé z nich ide o trest, ktorý je potrebné prežiť. Oficiálnou verziou je, že sú umiestnené do centra, aby sa polepšili. Neviem ako vy, ale ja som sa za celý svoj život nestretla s tým, že by krutosť a zlé zaobchádzanie vytvorili to, čo si môžeme predstaviť pri slove vychovaný človek.

V zverejňovaných príspevkoch som sa dočítala, že tieto deti žijú v strašných podmienkach. Plesnivé sociálky, zima v izbách, nízka stravná jednotka, žiadna technologická vybavenosť … Dokonca, že sú bité, a sexuálne zneužívané. Prosím? Nehovorili sme v úvode o prevýchove?

Čo formuje prevýchovu týchto detí? Nedostatok, strach, bezmocnosť, násilie, ponižovanie. Strašná výbava. Viete si predstaviť, s akou dôverou a sebavedomím vstúpi takéto dieťa na trh práce? Aké sociálne kontakty budú určovať jeho smerovanie? Chceme skutočne veriť, že umiestňovanie detí do pekla s ohniskom položenom priamo v ich srdci, prinesie niečo iné, ako diabolské správanie? Ja si to nemyslím!

Možno je podľa Róberta Dobrovodského situácia ešte horšia, ako v nedávnej minulosti. Zajtra bude čo? Budete to opäť ešte horšie? Dá sa to vôbec ešte?

Pre mňa je maličkou nádejou, že sa o tom začalo verejne hovoriť. Konečne niekto povedal: „Cisár je nahý“. Dúfam, že to nezostane len pri tlačových besedách. Verím, že prišla chvíľa, keď sa nielen prestaneme tváriť, že v zariadeniach určených na prevýchovu sa prevychováva, hoci je zrejmé, že je to na míle vzdialené od oficiálnych vyhlásení uverejneným na webových stránkach.

Pokiaľ sa však urýchlene neprijmú zásadné legislatívne zmeny, ktoré zmenia súčasný systém predurčený k zošaleniu, tak z týchto centier budú vychádzať ľudské trosky. Tie, ktorým sa obvykle snažíme vyhnúť lebo nás môžu okradnúť, zbiť, prepadnúť … Vyrábame si ich! Svojim nezáujmom a ignorovaním. Tak potom nevykrikujme, že sa ich bojíme a majú ísť na desať rokov do basy!

Ten, okolo koho láska ani neprešla, nemôže byť láskavý. Nevie čo to je a možno už dávno zabudol, že po tom kedysi tak veľmi túžil.

Na Slovensku sedem statočných dokáže zrušiť parlament

01.03.2024

Predstavte si, že Národná rada SR ako najvyšší zákonodarný orgán prijme zákon. Ten sa nebude páčiť pospolitému a okolitému ľudu až do takej miery, že v búrlivých protestoch vyskanduje podanie návrhu na ústavný súd. Požiada ho, aby posúdil jeho súlad s ústavou a hlavne pozastavil jeho účinnosť. To je kľúčové. Pozastavenie účinnosti. [...]

Púštny prach v očiach opozície

24.02.2024

Do boja za ochranu žien vyšla aj poslankyňa Cigániková. Na protest proti skráteniu premlčacej doby za znásilnenie si po celom dni vyzula topánky a s noblesou sebe vlastnou dupkala po parlamente. Táto pachová nálož spolu s krikom ulice priniesla svoje ovocie. Vláda sklonila hlavu. Pripravila novelu novely a v skrátenom legislatívnom konaní, predkladá zmenu dĺžky [...]

Novela Trestného zákona -> tichá amnestia

10.01.2024

Búrlivé debaty v parlamente aj na ulici prinášajú niekoľko protichodných názorov na novelu Trestného zákona. Má argumentácia odporcov novely o tichej amnestii a beztrestnosti svoje opodstatnenie? Pozrime sa na to spolu! V súčasnosti žena, ktorá sa sama stará o dve maloleté deti, kráti tržby svojho zamestnávateľa. Výška škody dosiahne stotridsaťpäť tisíc eur. Podľa [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Jitka Johana Hasíková

Som zvedavá a viem sa podeliť o všetko, čo stojí za reč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 70255x
Priemerná čítanosť článkov: 3193x

Kategórie