Založ si blog

Na Slovensku sedem statočných dokáže zrušiť parlament

Predstavte si, že Národná rada SR ako najvyšší zákonodarný orgán prijme zákon. Ten sa nebude páčiť pospolitému a okolitému ľudu až do takej miery, že v búrlivých protestoch vyskanduje podanie návrhu na ústavný súd. Požiada ho, aby posúdil jeho súlad s ústavou a hlavne pozastavil jeho účinnosť. To je kľúčové. Pozastavenie účinnosti.

Ústavný súd vypočuje hlas ľudu, zasadne a rozhodne. O  pozastavení účinnosti bude rozhodovať v pléne, ktoré tvorí trinásť sudcov. Keďže na rozhodnutie potrebuje nadpolovičnú väčšinu, stačí mu na prijatie rozhodnutia „za“ sedem hlasov.

Vydaním uznesenia a jeho zverejnením v zbierke zákonov sa  dotknutý zákon „zmrazí“ a ako neúčinný sa nebude aplikovať.

Ocitli sme sa v realite. Presne to sa stalo.

Teraz nachvíľu zavrime oči a predstavme si, ako by to mohlo vyzerať v hĺbke budúceho času.

Ústavný súd o otázke súladu napadnutého zákona s ústavou nerozhodne do konca volebného obdobia, pretože posúdiť taký zákon nie je vec jednoduchá. Čas si podá ruku s týždňom, mesiacom rokom a zákon si bude oddychovať v spodnej zásuvke ústavného súdu.

Prídu voľby a iná vláda. Tá povzbudená svojim víťazstvom sformuluje Programové vyhlásenie vlády, ktoré parlament schváli. Odhodlaná exekutíva začne navrhovať a parlament prijímať, ale aj meniť a rušiť zákony. Chce predsa naplniť svoje programové vyhlásenie. Konečne príde na rad aj to chúďa zabudnuté v zásuvke. Nie, náš odložený zákon sa nestane účinným. Len sa ako starý a nepotrebný zruší. A tak sa podarí siedmim statočným sudcom odkázať zákonodarnému zboru, že prijímať zákony môže, ale či sa nimi niekto bude riadiť, závisí od nich a nie od Národnej rady.

Nastane skutočná demokracia. Ľud vyskanduje čo má pán prezident/prezidentka, ako predstaviteľ vládnej moci urobiť a súdna moc vypočuje davy. A parlament? Ten bude prijímať zákony, aby sa ľudia na ulici mohli hádať. Tí so silnejším hlasom a väčším odhodlaním prekričia zástupcov parlamentu, ktorých tam poslali zas iní ľudia, aby prijímali zákony, o ktorých si mysleli pred voľbami, že budú dobré. Trochu chaos? Áno, ale o ten práve ide, pretože v  chaose sa šikovní hýbu ako zlodeji v hustej hmle. Šepkajú ti do ucha, aby si sa nebál, zatiaľ čo ti z vrecka vyťahujú peňaženku.

Môžeme vykrikovať, že žijeme v právnom štáte a zákon je zákon. Lenže zákon, ktorý sa vykladá ako budúcnosť u kartárky, má slabšiu záväznosť, ako moje recepty na veterníky.

Púštny prach v očiach opozície

24.02.2024

Do boja za ochranu žien vyšla aj poslankyňa Cigániková. Na protest proti skráteniu premlčacej doby za znásilnenie si po celom dni vyzula topánky a s noblesou sebe vlastnou dupkala po parlamente. Táto pachová nálož spolu s krikom ulice priniesla svoje ovocie. Vláda sklonila hlavu. Pripravila novelu novely a v skrátenom legislatívnom konaní, predkladá zmenu dĺžky [...]

Deti posielame do zariadení, v ktorých sa stávajú psychickými troskami!

15.02.2024

„Ak by ktokoľvek psychicky vyrovnaný a silnej povahy strávil v tých priestoroch, čo i len mesiac, tak z nich odíde ako psychická troska“. To sú slová generálneho prokurátora Maroša Žilinku po návšteve reedukačného centra v Trstíne. Psychická troska? Pán generálny prokurátor! Reedukačné centrum je predsa špeciálne výchovné zariadenie, ktoré sa má starať o [...]

Novela Trestného zákona -> tichá amnestia

10.01.2024

Búrlivé debaty v parlamente aj na ulici prinášajú niekoľko protichodných názorov na novelu Trestného zákona. Má argumentácia odporcov novely o tichej amnestii a beztrestnosti svoje opodstatnenie? Pozrime sa na to spolu! V súčasnosti žena, ktorá sa sama stará o dve maloleté deti, kráti tržby svojho zamestnávateľa. Výška škody dosiahne stotridsaťpäť tisíc eur. Podľa [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Jitka Johana Hasíková

Som zvedavá a viem sa podeliť o všetko, čo stojí za reč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 70256x
Priemerná čítanosť článkov: 3193x

Kategórie