Založ si blog

Pani prezidentka, prečo nám to robíte?

Svet nás vníma tak, ako sa mu predstavíme. Pani prezidentka, naozaj chcete, aby nás svet vnímal ako krajinu, kde sa vraždí? Skutočne nemáme čo iné ponúknuť šľachtickej rodine ako príbeh zavraždeného novinára, jeho snúbenice a vraždu v gay klube?

Viete, Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším počtom hradov a zámkov  v Európe. Ako jediný napríklad máme hrad v Kežmarku, ktorý  stojí uprostred mesta a nie je na vyvýšenom kopci. Na území Slovenska sa podľa niektorých zdrojov, nachádza štyristodvadsaťpäť kaštieľov a stoosemdesiat hradov a zámkov.  Počuli ste už o Bojniciach alebo Oravskom hrade? Viete o tom, že mesto Banská Štiavnica je historické slobodné kráľovské banské mesto zapísané v zozname UNESCO? Na jeho území sa nachádza niekoľko historicky vzácnych kostolov a kaplniek.  Napríklad Kostol Nanebovzatia Panny Márie, pôvodne postavený v trinástom storočí ako  románska bazilika je skutočne svetovou raritou.

Holandský kráľ vyštudoval  históriu na Universiteit Leiden. Je to najstaršia vysoká škola v Holandsku, ktorá bola založená v roku 1575. Kráľ Viliam Alexander  má k  dejinám a všetkému čo vonia históriou veľmi blízko. Určite ocenil návštevu kostola Svätého Juraja v Spišskej Sobote, ale automat na PET fľaše? 

To je to, čo by mal holandský kráľovský pár vidieť na Slovensku? A Čumila ste im tiež ukázali? Zmestil sa do bohatého programu trojdňovej návštevy aj ten malý kovový odliatok vytŕčajúci z improvizovaného kanála?

Prekrásne hory, množstvo termálnych prameňov, liečebné domy a kúpele všade inde by predstavovali pýchu krajiny. Zabezpečovali by jej prosperitu, ekonomický rast pretavený v rozrastajúcom sa turizme. Každý, kto má rád svoju krajinu, by mal hosťom ukázať to najkrajšie a najvzácnejšie čo tu máme, pretože tým vysielame posolstvo kto a kým sme. Pokiaľ však zahraničným hosťom budeme ukazovať, že sme krajinou, kde sa najväčšia pozornosť venuje pomníkom zavraždených,  zostaneme v ich pamäti ako  krajinou, kde sa vraždí.

A automat na PET fľaše? Ten  to už asi nevylepší. Mimochodom, v Holandsku nemajú takýto alebo podobný automat? Myslíte, že kráľ Viliam Alexander takýto zázrak  do návštevy Slovenska ešte nevidel?  Neviem, ale počula som, že Holandsko je ukážkovou krajinou v boji proti odpadu. Hoci má menšiu rozlohu ako Slovensko a trojnásobok počtu obyvateľov, patrí medzi najekologickejšie štáty sveta. Predpokladám, že automaty na PET fľaše nie sú takou vzácnosťou, aby sa ukazovali zahraničným delegáciám alebo kráľovským rodinám. Nuž ale,  Vy viete!  Ste Hlava štátu a hlavy by mali byť vždy v poriadku.

Na Slovensku sedem statočných dokáže zrušiť parlament

01.03.2024

Predstavte si, že Národná rada SR ako najvyšší zákonodarný orgán prijme zákon. Ten sa nebude páčiť pospolitému a okolitému ľudu až do takej miery, že v búrlivých protestoch vyskanduje podanie návrhu na ústavný súd. Požiada ho, aby posúdil jeho súlad s ústavou a hlavne pozastavil jeho účinnosť. To je kľúčové. Pozastavenie účinnosti. [...]

Púštny prach v očiach opozície

24.02.2024

Do boja za ochranu žien vyšla aj poslankyňa Cigániková. Na protest proti skráteniu premlčacej doby za znásilnenie si po celom dni vyzula topánky a s noblesou sebe vlastnou dupkala po parlamente. Táto pachová nálož spolu s krikom ulice priniesla svoje ovocie. Vláda sklonila hlavu. Pripravila novelu novely a v skrátenom legislatívnom konaní, predkladá zmenu dĺžky [...]

Deti posielame do zariadení, v ktorých sa stávajú psychickými troskami!

15.02.2024

„Ak by ktokoľvek psychicky vyrovnaný a silnej povahy strávil v tých priestoroch, čo i len mesiac, tak z nich odíde ako psychická troska“. To sú slová generálneho prokurátora Maroša Žilinku po návšteve reedukačného centra v Trstíne. Psychická troska? Pán generálny prokurátor! Reedukačné centrum je predsa špeciálne výchovné zariadenie, ktoré sa má starať o [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Jitka Johana Hasíková

Som zvedavá a viem sa podeliť o všetko, čo stojí za reč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 70166x
Priemerná čítanosť článkov: 3189x

Kategórie