Založ si blog

Facka so silou mimoriadnej schôdze Richterovej stupnice

Sľúbili sme si lásku a rozdali sme si facky. No, vy možno nie, ale Kollár a pani Richterová zjavne áno. Pred desiatimi rokmi vo vile v USA za prítomnosti svedkov. Letelo dieťa, letela facka. Svedkovia sa vrátili do svojich domovov a potom desať rokov ticho. Aspoň o tej facke. Zdá sa, že pani Richterová a pán predseda parlamentu si opäť sľúbili lásku, lebo ako ináč by došlo k narodeniu ich ďalšieho syna? Dom s bazénom, drahé auto a spoločenské podujatia zdobené týmto párom taktiež svedčia tomu, že idylicky vyzerajúca dvojica nepotrebovala riešiť desať rokov starú minulosť.

Až teraz. Zrazu správa ako hrom. Násilník Kollár čelí odvolávaniu z funkcie, lebo biť ženu sa nepatrí. Bulvár a média sa idú pretrhnúť od kritizovania a odsudzovania násilia a ešte k tomu páchanom na žene. Nech odstúpi! Neodstúpim. Zvolajme mimoriadnu schôdzu parlamentu a okamžite vyšlime Slovensku signál, že takéto maniere trpieť nebudeme.

A tak sa aj stane. Zasadne mimoriadna schôdza, na ktorej rozzúrení rečníci ukážu svoje súcitné srdce a ochranárske cítenie. Všetci svorne odsúdia násilie. Mimovládne organizácie vyzvú na väčšiu ochranu žien a sprísnenie sankcií. Priznám sa, že už dlho som nevidela takú koncentráciu ochrany žien ako v týchto dňoch. Je úžasné vidieť tých silných politikov ako sa za nás bijú. Škoda, že len vtedy keď v podstate o nič nejde a v zapätí sú pripravení  zasadnúť do politickej debaty so ženou, ktorú slovnými útokmi roztrhajú na franforce. Len tak mimochodom. Vybavuje sa vám politická debata žena – muž, v ktorej by sa diskutujúci zachoval voči žene ako gentleman? Aha, rozosmiala som vás. Tak aké násilie to vlastne títo ctihodní politici v kravatách odsudzujú?

Načo poslúži mimoriadna schôdza a čo sa ňou zmení? Či Kollára odvolajú alebo neodvolajú je úplne jedno. Parlament už zasadať do volieb nebude a slávnostné ukončenie schôdze v septembri či urobí Kollár alebo niekto iný má rovnaký význam ako oprava schodov v dome bez strechy, so spadnutou stenou.

Signál pre voličov? Pre voličky strany Sme rodina je celá fackovacia akcia o tom, že chudák Kollár. Platí tritisíc výživné, daruje dom s bazénom, auto, drahé dovolenky a ešte sa jej nepáči. Jeho voliči ho budú voliť s fackou alebo bez facky. Tým ostatným je to zase úplne fuk.

Parlament ukončil svoju poslednú schôdzu a hodil do koša desiatky návrhov zákonov. Nebol čas ani chuť na ich schvaľovanie, hoci na niektoré z nich sa výslovne čakalo. Napríklad Trestný zákon. Ten prešiel dokonca druhým čítaním, stačilo schváliť ho v treťom a uverejniť v Zbierke zákonov. Na jeho novele pracovalo vyše sto odborníkov z právnického prostredia. Ich práca ostala ležať v zásuvke úradníkov a je vysoko pravdepodobné, že nikdy neuzrie svetlo sveta. Čas, energia, um ani odhodlanie týchto ľudí nebolo dostatočným stimulom preto, aby si parlament našiel čas a pustil novelu do sveta.

Rovnako tak cena potravín, inflácia, zastavený trh s realitami, alarmujúci stav železníc, to je len letmý výpočet toho, na čo sme čakali a čo sme potrebovali riešiť. Už nič. Už sa nevyrieši nič, len tá facka. Pretože to je iná káva. Tá facka ma takú silu, že je schopná zvolať mimoriadnu schôdzu a prenášať drísty predstierajúce politický a celospoločenský záujem do všetkých médií. Opäť nám niekto otočil hlavu a nasmeroval náš pohľad do prázdna. Podstata zostala zakrytá, možno práve preto, že títo odhodlaní bojovníci proti násiliu, ju nie sú schopní riešiť.

Sila zemetrasenia sa udáva v Richterovej stupnici. Sila tohto zemetrasenia zostane nula.

Gambler

18.07.2024

Ohlušujúci zvuk sanitky sa pomaly vzďaľoval. Oliver sa díval pred seba a nechápal, do čoho sa to zobudil. Stál na ulici a v hlave mu znela stále dookola jediná veta: „Patrik sa pokúsil o samovraždu!“ Tieto slová mu napádali myseľ a zacyklili sa v nekonečnom, stále sa opakujúcom reťazci. „Pokúsil o samovraždu, pokúsil o samovraždu, pokúsil o [...]

Právo bez smeru

26.06.2024

Predstavte si to: vchádzate do súdnej siene, kde všetci čakajú na to jediné – rozhodnutie Ústavného súdu. Obžalovaní sa nervózne prechádzajú, sudcovia nevedia, či majú pojednávať a advokáti sa cítia ako v právnom limbe. Nie, to nie je scenár z filmu, to je realita slovenského trestného súdnictva v roku 2024. Ústavný súd pozastavil účinnosť novely Trestného [...]

Sklenkovi úplatní sudcovia

31.05.2024

„(…) ak by som mal nahlásiť každého sudcu, ktorý bol v úplatkoch, nemal by kto súdiť“, povedal bývalý sudca Sklenka a odkráčal pokojne ďalej, z dosahu kamier TV Markíza. Takéto vyjadrenie z úst exsudcu skutočne posilni vieru ľudí v spravodlivosť a čistotu justície. Dnes každý, kto odchádza zo súdu s iným výsledkom, než očakával alebo si [...]

Gare du Nord / Železničná stanica /

Vlaky vo Francúzsku majú stále meškanie, návrat do normálu sa čaká v pondelok

27.07.2024 13:47

Vlakové spojenia medzi Parížom a Nemeckom sa po podpaľačských útokoch podarilo obnoviť.

Orbán

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

27.07.2024 13:20

Maďarský premiér podotkol, že v rusko-ukrajinskej vojne majú obe strany brutálne straty, no napriek tomu sa nechcú dohodnúť.

Boris Susko, minister spravodlivosti

EK dala Suskovi mantinely. Odborníci: Je to štandardný postup, ktorý predchádza žalobe. Pellegrini mohol počkať

27.07.2024 12:00

Či bude nakoniec potrebná ďalšia novela, ukáže až čas. Minister Susko si plánuje výhrady s eurokomisiou vydiskutovať, mimoriadna schôdza podľa neho potrebná nebude.

tanker, filipíny, ropa

Hrozba environmentálnej katastrofy. Ropa z potopeného tankera uniká do Manilskej zátoky

27.07.2024 11:50

Ropná škvrna sa v Manilskej zátoke od štvrtka zväčšila viac ako trojnásobne a tiahne sa po dĺžke 12 až 14 kilometrov.

Jitka Johana Hasíková

Som zvedavá a viem sa podeliť o všetko, čo stojí za reč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 80239x
Priemerná čítanosť článkov: 3086x

Kategórie