Súčasné reštaurácie, vývar za šesť eur, jednotvárnosť a sklamanie

Sadnete si, otvoríte jedálny lístok a ste v rovnakej gastronómii ako včera na Považí a minulý štvrtok v okolí Trenčína. Kačacie stehno s lokšou, halušky s bryndzou, vyprážaný syr, vyprážané kuracie, vyprážané čokoľvek. A niekde medzi tým je opatrne vsunutý „moderný“ šalát, ktorý pôsobí ako povinná jazda. Čistá katastrofa.

Všade to isté.

Rozdiely? Ale áno nájdu sa. Naše reštaurácie totiž súperia v tom, ktorá z n ich ponúkne drahší vývar. Zatiaľ vedie malá obec Blahovo, ktorá tento kulinársky zázrak ponúka za šesť eur. Kupované rezance, trochu uvarenej mrkvy a cena hodná dobrého červeného vína. No nedaj si!

Keď nám covid zatvoril reštaurácie, nikto z nás netušil, ako sa táto oblasť zmení. Spočiatku sme prijímali vyššie ceny s pochopením – chápali sme, že prevádzky musia prežiť. Objednali sme si to isté ako predtým, len za dvojnásobok. A verili sme, že je to len dočasné.

Potom však k argumentu „covid“ pribudli „ceny energií“ a „drahé suroviny“. Áno, aj to sme chápali. Ale, prepáčte, tieto problémy máme všetci. My tiež platíme účty, kupujeme si potraviny, odvádzame dane. A na rozdiel od vás nemáme päťpercentnú DPH.

Možno aj preto, reakcia na správanie reštauratérov, nenechala na seba čakať. Podniky sa začali vyprázdňovať a ceny ďalej rástli. Dnes, keď vojdete do priestoru pre päťdesiat hostí, sedí tam jeden čašník a dvaja turisti. V lete to na terasách trochu ožije, ale určite to nie je to, čo pred covidom.

Nízky obrat znamená nižšiu čerstvosť, nižšia čerstvosť znamená menší pôžitok, a menší pôžitok – ďalší odliv hostí. Gastro sa točí v kruhu, v ktorom blúdi znechutený hosť a nudiaci sa personál.

Známa sa nedávno vrátila z Belgicka – káva za deväťdesiat centov, steak za dvanásť eur. Po výlete do Česka a tamojších „obyčajných“ reštaurácií si kladiem otázku: „Prečo si to robíme? Prečo stačí prejsť sedemdesiat kilometrov od Bratislavy a začne iný gastronomický svet? Svet, v ktorom rovnako platia dane, potrebujú energiu a kupujú suroviny.“

Vážení reštauratéri, prečo nám teda predávate bujón s mrkvou za šesť eur, kačacie stehno s dvomi lokšami a lyžicou kapusty za osemnásť? Prečo sa slovenský jedálny lístok scvrkol na dva národné mýty a fritézu?

Aby som bola spravodlivá – výnimky existujú. V Banskej Bystrici je malý hotel Kúria. Výborná kuchyňa, kombinácie chutí sú jedinečné, jedlá neopozerané a vždy chutné. V Angels mi chutí rovnako – interiér s noblesou, stále plno. Rovnako v Medusa Restaurants. Nedávnym prekvapením bola benzínová pumpa – bistro Tanker Čaradice. Poviete si „táckareň“, ale chuť jedla a jeho úprava by pokojne obstáli v reštaurácií s prívlastkom „dobrá“.

Ako advokátka, ktorá pracuje naprieč celým Slovenskom, trávim v reštauráciách viac času, než by som chcela. Keď natrafím na výnimku, kladiem si otázku: „Začína sa naše verejné stravovanie meniť, alebo sú to len výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo?“

Tak veľmi by som chcela veriť, že slovenské gastro sa mení a že z chladiacich boxov konečne prestanú vychádzať len kompromisy a začnú sa na stoly podávať poctivé, premyslené jedlá, za ktoré rada zaplatím možno aj trošku viac ako pred covidom.

Biely dym

06.05.2025

Odišiel muž, ktorý veril, že láska má byť bez podmienok a Cirkev bez súdov. Pápež František si získal srdcia mnohých, dokonca aj tých, ktorí dávno stratili vieru. No aj jeho skutky milosrdenstva sa stali terčom kritiky. Prečo ľudia tak ťažko prijímajú tých, ktorí milujú priveľmi? Keď Boh poslal na túto zem svojho syna, ľudstvo ho poslalo zbičovaného, s [...]

Som podvodník, pokojne zložte!

18.03.2025

„Potrebujem pomoc. Naozaj som v úplnom bahne a ak mi nepomôžete, tak ja neviem. Babí prosím ťa pošli mi peniaze, som v nemocnici, som na polícií, som na úplnom dne …“ Každý deň sa na nás valí niekoľko varovaní, ktoré nás majú ochrániť pred podobnými útokmi podvodníkov. Ich cieľom je dostať sa k účtu a obrať nás o peniaze. Každý deň sa dočítame [...]

Našim najväčším nepriateľom je vlastný strach

16.03.2025

Strach zo smrti, strach z choroby, strach z rozchodu, strach z väzenia … Určite ste prežili chvíle, keď ste sa báli toho, čo sa stane. Predstavovali ste si čo bude, aká katastrofa môže nastať a ako to zmení váš život. Scenár za scenárom, dlho do noci, niekedy až do rána. Týchto vlastných predstáv ste sa začali tak báť, že bezsenné noci sa stali súčasťou [...]

Pásmo Gazy Palestínčania Izrael

Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu požadujúcu okamžité prímerie v Gaze

12.06.2025 23:32

Izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon sa ešte pred hlasovaním vehementne postavil proti jej prijatiu.

Donald Trump

Trump: Izrael by nemal zaútočiť na Irán, keďže jadrová dohoda je na dosah

12.06.2025 22:24

Na otázku, či útok Izraela hrozí bezprostredne, Trump odpovedal vyhýbavo.

vojna na Ukrajine, Sumy

Zelenskyj hovoril o vytláčaní Rusov zo Sumskej oblasti, blogeri tvrdia opak

12.06.2025 21:55

Pre Zelenského tvrdenie neexistovalo žiadne nezávislé potvrdenie.

Jitka Johana Hasíková

Som zvedavá a viem sa podeliť o všetko, čo stojí za reč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 102988x
Priemerná čítanosť článkov: 2861x

Kategórie