Súčasné reštaurácie, vývar za šesť eur, jednotvárnosť a sklamanie

Sadnete si, otvoríte jedálny lístok a ste v rovnakej gastronómii ako včera na Považí a minulý štvrtok v okolí Trenčína. Kačacie stehno s lokšou, halušky s bryndzou, vyprážaný syr, vyprážané kuracie, vyprážané čokoľvek. A niekde medzi tým je opatrne vsunutý „moderný“ šalát, ktorý pôsobí ako povinná jazda. Čistá katastrofa.

Všade to isté.

Rozdiely? Ale áno nájdu sa. Naše reštaurácie totiž súperia v tom, ktorá z n ich ponúkne drahší vývar. Zatiaľ vedie malá obec Blahovo, ktorá tento kulinársky zázrak ponúka za šesť eur. Kupované rezance, trochu uvarenej mrkvy a cena hodná dobrého červeného vína. No nedaj si!

Keď nám covid zatvoril reštaurácie, nikto z nás netušil, ako sa táto oblasť zmení. Spočiatku sme prijímali vyššie ceny s pochopením – chápali sme, že prevádzky musia prežiť. Objednali sme si to isté ako predtým, len za dvojnásobok. A verili sme, že je to len dočasné.

Potom však k argumentu „covid“ pribudli „ceny energií“ a „drahé suroviny“. Áno, aj to sme chápali. Ale, prepáčte, tieto problémy máme všetci. My tiež platíme účty, kupujeme si potraviny, odvádzame dane. A na rozdiel od vás nemáme päťpercentnú DPH.

Možno aj preto, reakcia na správanie reštauratérov, nenechala na seba čakať. Podniky sa začali vyprázdňovať a ceny ďalej rástli. Dnes, keď vojdete do priestoru pre päťdesiat hostí, sedí tam jeden čašník a dvaja turisti. V lete to na terasách trochu ožije, ale určite to nie je to, čo pred covidom.

Nízky obrat znamená nižšiu čerstvosť, nižšia čerstvosť znamená menší pôžitok, a menší pôžitok – ďalší odliv hostí. Gastro sa točí v kruhu, v ktorom blúdi znechutený hosť a nudiaci sa personál.

Známa sa nedávno vrátila z Belgicka – káva za deväťdesiat centov, steak za dvanásť eur. Po výlete do Česka a tamojších „obyčajných“ reštaurácií si kladiem otázku: „Prečo si to robíme? Prečo stačí prejsť sedemdesiat kilometrov od Bratislavy a začne iný gastronomický svet? Svet, v ktorom rovnako platia dane, potrebujú energiu a kupujú suroviny.“

Vážení reštauratéri, prečo nám teda predávate bujón s mrkvou za šesť eur, kačacie stehno s dvomi lokšami a lyžicou kapusty za osemnásť? Prečo sa slovenský jedálny lístok scvrkol na dva národné mýty a fritézu?

Aby som bola spravodlivá – výnimky existujú. V Banskej Bystrici je malý hotel Kúria. Výborná kuchyňa, kombinácie chutí sú jedinečné, jedlá neopozerané a vždy chutné. V Angels mi chutí rovnako – interiér s noblesou, stále plno. Rovnako v Medusa Restaurants. Nedávnym prekvapením bola benzínová pumpa – bistro Tanker Čaradice. Poviete si „táckareň“, ale chuť jedla a jeho úprava by pokojne obstáli v reštaurácií s prívlastkom „dobrá“.

Ako advokátka, ktorá pracuje naprieč celým Slovenskom, trávim v reštauráciách viac času, než by som chcela. Keď natrafím na výnimku, kladiem si otázku: „Začína sa naše verejné stravovanie meniť, alebo sú to len výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo?“

Tak veľmi by som chcela veriť, že slovenské gastro sa mení a že z chladiacich boxov konečne prestanú vychádzať len kompromisy a začnú sa na stoly podávať poctivé, premyslené jedlá, za ktoré rada zaplatím možno aj trošku viac ako pred covidom.

Pani poslankyňa KRAVA

12.12.2025

Slovník poslanca Matoviča, ktorý častoval poslankyne oslovením „krava, chudera“ prekonal všetky doteraz stanovené hranice vulgárnosti. U žien sa to však nezastavilo. Mužskej časti nášho zákonodarného zboru venoval tento reprezentant národa výrazy ako „ču…k“, vyžratý starosta, zlodej zlodejský a ďalšie nadávky typické pre prostredie štvrtej [...]

Optimalizujme, toľko na dane nemám

11.12.2025

„Koľko? Si sa zbláznila?“ „Vladko, ja som len účtovníčka. Spočítam príjmy, odpočítam výdavky a mám výsledok.“ „To si čo za účtovníčku, keď nevieš niečo urobiť, aby dane neboli takéto ohavné?“ „Vladko, účtovník účtuje. Ty podnikáš a ty reguluješ svoje príjmy a výdavky.“ „Dobre, dobre, pozriem sa na to a dám vedieť, čo [...]

Dedovo tajomstvo

02.12.2025

Jana nemohla celé dva mesiace poriadne spať. Vyvalené dvere. Plný dom ozbrojených cudzích ľudí v čiernych handrách s kuklami na hlavách, ktorí pobehovali po izbách a vyhadzovali veci zo skrine na zem, jej spôsobovali nočné mory. Vtedy občas lapala po dychu a občas si hovorila, že to nemôže byť pravda. Bola. Polícia si išla svoje. Hľadala drogy [...]

oheň, plamene, požiar

Hasiči v pohotovosti. Horí hala v Malackách

17.12.2025 17:41

Z miesta zásahu nehlásia zranených ani obete.

phishing, hacker, kyberzločin, heslá, bezpečnosť v online

Francúzske ministerstvo vnútra čelilo kyberútoku, unikli dáta o hľadaných osobách

17.12.2025 17:33

Hackerská skupina tvrdí, že sa jej podarilo získať prístup k policajným spisom o vyše 16 miliónoch francúzskych občanov.

protest, bratislava

Novela zákona o "neziskovkách" je v rozpore s ústavou, rozhodol Ústavný súd

17.12.2025 17:32

Novelu napadla na súde opozícia, ako aj verejný ochranca práv.

SR NRSR zákon zmena ÚOO prelomenie veto schválenie BAX

Ústavný súd zasiahol. Úrad na ochranu oznamovateľov zatiaľ ostáva, PS hovorí o porážke „zákona pomsty“

17.12.2025 17:13, aktualizované: 17:21

Návrh skupiny opozičných poslancov Národnej rady prijíma súd na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Jitka Johana Hasíková

Som zvedavá a viem sa podeliť o všetko, čo stojí za reč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 118757x
Priemerná čítanosť článkov: 2762x

Kategórie