Súčasné reštaurácie, vývar za šesť eur, jednotvárnosť a sklamanie

Sadnete si, otvoríte jedálny lístok a ste v rovnakej gastronómii ako včera na Považí a minulý štvrtok v okolí Trenčína. Kačacie stehno s lokšou, halušky s bryndzou, vyprážaný syr, vyprážané kuracie, vyprážané čokoľvek. A niekde medzi tým je opatrne vsunutý „moderný“ šalát, ktorý pôsobí ako povinná jazda. Čistá katastrofa.

Všade to isté.

Rozdiely? Ale áno nájdu sa. Naše reštaurácie totiž súperia v tom, ktorá z n ich ponúkne drahší vývar. Zatiaľ vedie malá obec Blahovo, ktorá tento kulinársky zázrak ponúka za šesť eur. Kupované rezance, trochu uvarenej mrkvy a cena hodná dobrého červeného vína. No nedaj si!

Keď nám covid zatvoril reštaurácie, nikto z nás netušil, ako sa táto oblasť zmení. Spočiatku sme prijímali vyššie ceny s pochopením – chápali sme, že prevádzky musia prežiť. Objednali sme si to isté ako predtým, len za dvojnásobok. A verili sme, že je to len dočasné.

Potom však k argumentu „covid“ pribudli „ceny energií“ a „drahé suroviny“. Áno, aj to sme chápali. Ale, prepáčte, tieto problémy máme všetci. My tiež platíme účty, kupujeme si potraviny, odvádzame dane. A na rozdiel od vás nemáme päťpercentnú DPH.

Možno aj preto, reakcia na správanie reštauratérov, nenechala na seba čakať. Podniky sa začali vyprázdňovať a ceny ďalej rástli. Dnes, keď vojdete do priestoru pre päťdesiat hostí, sedí tam jeden čašník a dvaja turisti. V lete to na terasách trochu ožije, ale určite to nie je to, čo pred covidom.

Nízky obrat znamená nižšiu čerstvosť, nižšia čerstvosť znamená menší pôžitok, a menší pôžitok – ďalší odliv hostí. Gastro sa točí v kruhu, v ktorom blúdi znechutený hosť a nudiaci sa personál.

Známa sa nedávno vrátila z Belgicka – káva za deväťdesiat centov, steak za dvanásť eur. Po výlete do Česka a tamojších „obyčajných“ reštaurácií si kladiem otázku: „Prečo si to robíme? Prečo stačí prejsť sedemdesiat kilometrov od Bratislavy a začne iný gastronomický svet? Svet, v ktorom rovnako platia dane, potrebujú energiu a kupujú suroviny.“

Vážení reštauratéri, prečo nám teda predávate bujón s mrkvou za šesť eur, kačacie stehno s dvomi lokšami a lyžicou kapusty za osemnásť? Prečo sa slovenský jedálny lístok scvrkol na dva národné mýty a fritézu?

Aby som bola spravodlivá – výnimky existujú. V Banskej Bystrici je malý hotel Kúria. Výborná kuchyňa, kombinácie chutí sú jedinečné, jedlá neopozerané a vždy chutné. V Angels mi chutí rovnako – interiér s noblesou, stále plno. Rovnako v Medusa Restaurants. Nedávnym prekvapením bola benzínová pumpa – bistro Tanker Čaradice. Poviete si „táckareň“, ale chuť jedla a jeho úprava by pokojne obstáli v reštaurácií s prívlastkom „dobrá“.

Ako advokátka, ktorá pracuje naprieč celým Slovenskom, trávim v reštauráciách viac času, než by som chcela. Keď natrafím na výnimku, kladiem si otázku: „Začína sa naše verejné stravovanie meniť, alebo sú to len výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo?“

Tak veľmi by som chcela veriť, že slovenské gastro sa mení a že z chladiacich boxov konečne prestanú vychádzať len kompromisy a začnú sa na stoly podávať poctivé, premyslené jedlá, za ktoré rada zaplatím možno aj trošku viac ako pred covidom.

Nevedomosť a nevzdelanosť otvára dvere politickým klamstvám

31.08.2025

Začína nový školský rok. Rodičia s dôverou odovzdávajú svoje deti školám. S nádejou očakávajú, že z nich vyrastú múdre a vzdelané deti. Samozrejme, každé podľa svojho potenciálu, svojich ambícií a možností. Úroveň školstva a vzdelania je súčasťou politiky štátu. Dlhé roky sa v programových vyhláseniach vlád omieľa jeho dôležitosť. Píšu [...]

Šoférsky poldecáčik

29.07.2025

Koľko stojí šoférsky poldecáčik? Verte mi, oveľa viac, než by ste čakali. Pokuta? V tom lepšom prípade. V tom horšom záznam v registri trestov, strata vodičáku a možno pár bezsenných nocí. Ak si sadnete za volant s nádejou, že vás nezastaví hliadka a nebudete musieť fúkať, hráte vabank. To, že pri dopravnej nehode s alkoholom v krvi sa [...]

Biely dym

06.05.2025

Odišiel muž, ktorý veril, že láska má byť bez podmienok a Cirkev bez súdov. Pápež František si získal srdcia mnohých, dokonca aj tých, ktorí dávno stratili vieru. No aj jeho skutky milosrdenstva sa stali terčom kritiky. Prečo ľudia tak ťažko prijímajú tých, ktorí milujú priveľmi? Keď Boh poslal na túto zem svojho syna, ľudstvo ho poslalo zbičovaného, s [...]

Philippines US Military

Zelenskyj ďakuje armáde za mohutný úder na ruskú infraštruktúru. Moskva tvrdí, že Ukrajina útočila aj americkými raketami

14.09.2025 21:54

Zelenskyj označil útoky na ruské ropné rafinérie, ich terminály a ropné sklady za „najúčinnejšie sankcie". Škody sú vraj významné.

Charlie Kirk, Spencer Cox, guvernér Utah

Guvernér Utahu: Podozrivý z vraždy Charlieho Kirka vyznával ľavicovú ideológiu. Prezradil detaily vyšetrovania

14.09.2025 21:34

Muž podozrivý z vraždy amerického konzervatívneho aktivistu a influencera Charlieho Kirka „nespolupracuje“ s vyšetrovateľmi.

Izrael Gaza Palestínčania streľba priechod pomoc-obete

Prvá skupina detí z Pásma Gazy je na ceste do Británie. Najnovšie údery zabili najmenej 40 ľudí

14.09.2025 21:13, aktualizované: 22:29

Bude im poskytnutá lekárska starostlivosť.

Turecko, protest

Desaťtisíce Turkov vyšlo do ulíc: Erdoganovej vláde odkázali, že sa bojí demokracie

14.09.2025 19:40

V prejave z pódia líder CHP Özgür Özel povedal, že dav sa zhromaždil, aby „vystúpil proti (súdnemu) prevratu“ namierenému proti strane.

Jitka Johana Hasíková

Som zvedavá a viem sa podeliť o všetko, čo stojí za reč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 107888x
Priemerná čítanosť článkov: 2839x

Kategórie